Federația Internațională de Schi

Disciplinele FIS

Într-o formă sau alta, schiul a fost o caracteristică permanentă a programului Jocurilor Olimpice de Iarnă din 1924. Cele șase discipline FIS actuale sunt schiul alpin, schi fond, sărituri cu schiurile, combinate nordice, schi freestyle și snowboard. Primii patru sunt bogați în istorie, în timp ce ultimii doi sunt relativ nou-veniți, care cresc în popularitate. Pentru a concura în aceste diferite discipline, trebuie să stăpânești viteza, rezistența, dexteritatea și determinarea.

Ski alpin

Competiția de schi alpin este formată din 11 evenimente: câte cinci pentru femei și bărbați, plus o echipă mixtă paralelă care combină femei și bărbați într-o singură echipă. Coborârea are cel mai lung traseu și cele mai mari viteze în schiul alpin. Super-G înseamnă slalom gigant, un eveniment care combină viteza coborârii cu virajele mai scurte și mai tehnice ale slalomului uriaș. În aceste evenimente, fiecare schior face să alerge pe un curs, iar cel mai rapid timp îl determină pe câștigător.

Slalome / Alpine combinate

Slalomul este evenimentul alpin cu cel mai scurt traseu și cele mai multe viraje. Slalomul uriaș are viraje mai puține și mai largi și mai fine. În ambele evenimente, fiecare schior face două alergări pe două cursuri diferite pe aceeași pantă. Timpii sunt adunați împreună, iar cel mai rapid timp total determină câștigătorul. În așa-numitul eveniment combinat alpin, o cursă de descărcare scurtată este urmată de un slalom de o singură cursă. Timpii sunt adunați împreună, iar cel mai rapid timp total determină câștigătorul.

Evenimentul paralel al echipei mixte și-a făcut debutul olimpic în 2018 și este format din maximum șase concurenți (cel puțin doi concurenți dintr-un sex) din același CNP, care schiază cursuri paralele pentru patru curse combinate pe tur. După fiecare rundă, echipele sunt eliminate într-un format cap-la-cap până la acordarea medaliilor.

Schi fond

Competiția de schi fond este formată din 12 evenimente diferite de schi fond. Femeile concurează în sprint, sprint în echipă, 10 km start individual, 7,5 km + 7,5 km schiathlon, 30 km în masă și ștafetă 4×5 km. Bărbații concurează în sprint, sprint pe echipe, 15 km start individual, 15 km + 15 km schiathlon, 50 km start masiv și ștafetă 4×10 km. În schiul de fond, există două tehnici, clasică și gratuită, care alternează între fiecare ediție a Jocurilor.

Sărituri cu schiurile

Saltul cu schiul are cinci evenimente: dealul individual individual pentru femei și bărbați; dealul individual individual și evenimentul de echipă pe dealul mare, ambele pentru bărbați; și evenimentul pe echipe mixte cu echipe de femei și bărbați. În probele individuale, fiecare atlet primește două salturi, iar atletul cu cel mai mare scor combinat este câștigătorul. În cazul echipei, fiecare echipă are patru membri, iar terenul este redus la cele opt cele mai bune echipe după prima săritură.

Nordic combinat

Combinația nordică este în prezent contestată doar de bărbați și există trei evenimente, fiecare constând într-o competiție de sărituri cu schiurile și o cursă de schi fond. Pentru evenimentul normal pe dealul Gundersen, săriturile cu schiurile au loc pe dealul normal (90m). Pentru echipă și evenimentele de pe dealul mare Gundersen, săriturile cu schiurile au loc pe dealul mare (120m). Partea de schi fond a evenimentelor din Gundersen are o cursă de 10 km, iar proba de echipă are un ștafet de 4×5 km.

Snowboard

Există 11 evenimente de snowboard: halfpipe pentru bărbați și femei; slalom gigant paralel pentru bărbați și femei; cross de snowboard pentru bărbați, femei și echipe mixte; stilul de pantă pentru bărbați și femei; și aerul mare al bărbaților și femeilor.